Lektura i redaktura

Čitajući reklamne materijale, dnevne novine, internetske stranice… pa čak i ugovore i izvještaje, zasigurno ste uočili mnoge jezične pogreške. Pogrešno napisano veliko i malo slovo, č/ć, ije/je/e/i; nepravilan red riječi; neodgovarajuća i/ili nepotrebna upotreba stranih riječi; netočna interpunkcija; nepotrebne i/ili neprikladne digresije; nedosljednost u izlaganju i sl. Pogreške poput ovih ostavljaju loš dojam i vrlo je važno izbjeći ih. Naši će vam stručnjaci pomoći da iz svojih tekstova uklonite ovakve i slične nedostatke kako bi ste se predstavili u što boljem svjetlu.

JEZIČNA REDAKTURA 

Jezična redaktura teksta podrazumijeva provjeru usklađenosti prijevoda s izvornikom i njegovo završno uređivanje. Konkretno, provjeravamo je li prijevod kompletan i stilski ujednačen na razini cjeline. Provjeravamo dosljednost korištene terminologije i žargona te točnost citata i njihovih izvora. Jezična redaktura obično uključuje i lekturu.

LEKTURA

Lektura teksta obuhvaća ispravljanje pravopisnih i gramatičkih pogrešaka te manjih stilskih nedosljednosti. Pri obavljanju lekture ujedno se provodi KOREKTURA. Korekturni zahvati uključuju uklanjanje zatipaka, interpunkcijskih pogrešaka, grafičkih preklapanja (kod pripreme za tisak) i slično.

GRAFIČKA OBRADA TEKSTA


Dokumenti kao što su priručnici, upute za uporabu, katalozi ili prezentacije često nam pristižu na prijevod, redakturu i lekturu u već zadanom formatu koji je potrebno očuvati.

Obrada slika, tablica, dijagrama i drugih netekstualnih elemenata, uz odgovarajuću je softversku podršku, znanje i iskustvo naših prevoditelja i lektora, standardni dio naše cjelovite jezične usluge.

Budite sigurni da ćemo vam, kada je riječ o grafičkoj obradi, isporučiti dokument u formi u kakvoj smo ga i zaprimili.

Potvrda o lekturi

Svim učenicima, studentima i diplomantima izdajemo potvrdu o lekturi za radove koje smo im lektorirali, a potpisuje ju diplomirana profesorica hrvatskog jezika i književnosti s višegodišnjim lektorskim iskustvom.

Lektura. Lektor.
Jer lektura je važna…