Jeftin prijevod

Kao potrošačima važna nam je ušteda novca pri kupnji dobara i usluga, no je li ona uistinu uvijek moguća i što to znači u kontekstu prevoditeljskih usluga?

Prijevod. Jeftin prijevod. Prevoditelj.

Jeftin prijevod ne znači uvijek i najjeftiniji prijevod. Tomu svjedoče i brojni primjeri iz prakse koji su doveli do gubitka klijenata, sudskih tužbi, skupih odšteta, narušenog ugleda itd. Ipak, klijenti se nerijetko odlučuju upravo za najjeftiniji prijevod čime svjesno ili nesvjesno ugrožavaju svoje poslovanje i ugled.

Kada kao korisnik prevoditeljskih usluga – naručite jeftinu uslugu, vrlo je vjerojatno da će se ostvariti jedan od sljedećih scenarija:

  1. Prijevod će obaviti student, najčešće apsolvent predmetnog jezika čije prevoditeljsko iskustvo gotovo sigurno nije doraslo stručnoj materiji s pravnog, industrijskog ili medicinskog područja.
  2. Prijevod će obaviti prevoditelj kojemu naknada za obavljeni posao nije presudna jer mu je prevoditeljski posao dodatni izvor prihoda. Ova opcija predmnijeva nedovoljnu stručnost, vještinu i brzinu.
  3. Prijevod će obaviti stručan prevoditelj s iskustvom koji je zbog niske cijene koju nudi pretrpan poslom, zbog čega neće uvijek moći postići kvalitetu teksta koju bi mogao kada bi imao na raspolaganju potrebno vrijeme.
  4. Prijevod će obaviti najniži ponuditelj na međunarodnom tržištu, čime izvođač preuzima rizik suradnje s neprovjerenim ponuditeljem koja može rezultirati lošom kvalitetom prijevoda i drugim poteškoćama u isporuci usluge, čime je izravno ugrožen poslovni odnos s naručiteljem.

Svaki jeftin prijevod podrazumijeva određene rizike kojih bi naručitelj morao biti svjestan. Savjetujemo vam da se kao naručitelj uvijek zapitate koliko možete izgubiti naručujući jeftinu uslugu. Štetni ugovori, probijeni i propušteni rokovi, izgubljeni natječaji, neuspjeh proboja na međunarodno tržište i dr. moguće su posljedice loše odluke.

Stoga neovisno o tome kojeg ćete izvođača odabrati, potrudite se dobiti više informacija od same cijene. Raspitajte se o njegovim referencama, iskustvu, načinu rada, suradnicima, zadovoljstvu klijenata. Sve su to čimbenici koji utječu na konačnu uslugu, a značajno mogu poduprijeti (ili ugroziti) vaše poslovanje.