4 stvari koje prevoditelji rade…

a srame se priznati

Prevoditelji su većinom opuštena grupa ljudi, ponosna na svoj posao i vještinu. Volimo se zamišljati kao posrednici koji spajaju ljude zahvaljujući svojoj sposobnosti. No kao i svi drugi i profesionalni prevoditelji imaju svojih mana. Istina, nemamo ih puno, ali pokušajmo navesti  barem nekoliko njih…

1. Brinemo oko budućnosti

Da, istina je. Većina se prevoditelja brine što će biti u budućnosti. Hoće li će nas zamijeniti roboti? Ili ćemo moći raditi uz  njih i na taj način biti još bolji u našem poslu. Strojno prevođenje je svakim danom sve preciznije i opravdano je pitanje što to znači za budućnost prevođenja. Nadamo se da će u toj bliskoj budućnosti biti mjesta za nas, jer stvarno volimo naše zanimanje.

2. Pijemo previše kofeina

Prevoditelj. Prijevod teksta. Prevoditelj za engleski jezik. Prevoditelj za slovenski jezik.

Auti trebaju benzin da bi vozili, prevoditelji trebaju kofein da bi prevodili. Naš posao često zahtijeva koncentraciju i posvećenost detaljima i tako satima i satima. Sve do kasno u noć, a nerijetko ćemo iskoristiti i vikend za posao.  Zašto se ne bismo odmorili? Ne možemo, pretrpali smo se poslom. Što nas dovodi do sljedeće zanimljivosti.

 

3. Pretrpavamo se poslom

Rok za prijevod. Prevoditeljske usluge. Prevoditelj. Prevoditelji. Hitan prijevod. Prevoditelji gotovo nikada ne odbijaju posao, čak i ako su rokovi nemogući primamo se posla. Naša je industrija izuzetno konkuretna te ne želimo izgubiti klijenta. Većina prevoditelja, ako žele biti iskreni, reći će vam da su neprospavane noći dio prevoditeljskog života. Sve te neprospavane noći i umor brzo nestanu kada znate da ste obavili dobar posao i klijent je zadovoljan. Naravno, nemate puno vremena slaviti jer sljedeći projekt čeka.

4. Koristimo Google translate

OK, ne koristimo ga uvijek, ali ponekad volimo vidjeti kako naša robotska konkurencija napreduje. Ne koristimo ga za profesionalne svrhe, čisto za zabavu. Želimo mu pronaći grešku i podijeliti diljem društvenih mreža. Takve stvarni nas smiruju, barem na kratko. Svjesni smo da ne možemo biti brzi kao strojevi, ali još uvijek imamo nešto što strojevi nemaju… kreativnost.